Jan 17, 2021 | Informacije za igralce

Tudi CUBO golf igrišče je prekrila zimska snežna odeja. Ker dobivamo veliko vprašanj, kdaj bo igranje spet možno in zakaj je igrišče v hladnejših dneh, četudi ni snega večkrat zaprto, odgovarjamo tukaj.

V zadnji tretjini koledarskega leta 2020, ko se je listje že odelo v značilne jesenske barv, je bil v zgodnjih jutranjih urah pogosto opažen pojav slane ali površinske zmrzali na kar je naša ekipa, ki ureja površine zelo pozorna. Ko nas pozdravita zima in sneg pa mora biti naša zelena ekipa še posebej previdna. 

Nizke temperature in obremenitve pozimi lahko negativno vplivajo na igralne pogoje v toplješih mesecih, ko bi moralo biti igrišče najbolje pripravljeno. Ko se živo srebro spusti pod nič stopinj moramo biti še nekoliko bolj pozorni, če se želimo v sezono vrniti z najboljšo kakovostjo zelenice.

Poškodbe trave v času zmrzali

Rast trave je neposredno pogojena s temperaturo. Nekatere vrste travne ruše sicer lažje prezimijo kot druge. Naša mešanica trav žal slabo prenaša temperature pod lediščem. Golf igrišče je namreč zasajeno z mešanico trav, ki nam omogoča najboljše pogoje za igro v obdobju med marcem in oktobrom. Seveda obstajajo tudi vrste trave ki so bolj odporne na temperature, ampak so neprimerne za igro golfa.

Priložena grafika prikazana rast trave po mesecih. Najbolj bujno rast je pričakovati spomladi in jeseni. Pozimi in poleti, pa je zaradi neugodnih temperatur rast trave okrnjena. V obdobju, ko trava ne raste se ne more zgoditi obnova poškodovanih delov in tako lahko z nepremišljeno igro v tem obdobju povzročimo poškodbe, ki bodo vplivale na pogoje skozi celo sezono. V poškodbe trave štejemo vse kar za bilko ali koreninski sistem predstavlja stres (hoja, pitch-marki, divoti,…). Ko je površina pomrznjena je tudi voda znotraj rastline zmrznjena, ob stresu pa pride do pokanja in lomljenja strukture, kar povzroča ogromno, včasih tudi usodno škodo na organizmu.

Zamrznjena tla

Tudi, če slane ni več na površju je podlaga lahko še vedno zmrznjena. V tem primeru se z obremenitvami ustvarja škoda na koreninskem sistemu. To je razvidno predvsem na zelenicah, kjer pitch-marki uničijo podlago, tam nastanejo črne luknje brez trave.

Ali trava zraste nazaj?

V času rastne sezone trava res raste hitreje in se poškodbe lažje obnovijo. Vsa škoda narejena izven rastnega obdobja pa se začne popravljati šele v rastnem obdobju. V našem primeru bo pitch-mark narejen na zmrznjeni zelenici v novembru, ostal vsaj do marca. V tem času pa bo na mestu poškodbe površino še dodatno izkoristil mah ali plevel. 

Tudi manjša škoda, kot  je denimo hoja, povzroča poškodbe na ruši, ki negativno vplivajo na odpornost rastline proti raznim boleznim. Te bolezni agresivno napadajo rastlino tekom celega leta, izven rastnega obdobja, s tem je bolezen ruše toliko bolj kritična. Kot smo že omenili se ruša izven rastnega obdobja ne obnavlja. 

Bolezni se v naravi prenašajo z vetrom in vodo, velik faktor na golf igrišču pa smo tudi igralci. S hojo po igralni površini drastično pripomoremo k prenosu npr. plesni iz čistine na zelenice. Ker so zelenice zaključek vsake odigrane luknje, delujejo kot zbiralnik bolezni celotne površine. 

Seveda bi lahko pisali še bolj podrobno. Igrišče si kljub temu, da si želimo gostiti igralce vsak dan, zasluži dneve za počitek. S tem ga bomo zavarovali sedaj, ko je najbolj ranljiv. Za vsak dan posebej se ekipa vzdrževalcev igrišča na podlagi izkušenj in trenutnih razmer odloča kdaj bomo ponovno odprti. Tako, kot pri vseh opravilih tekom sezone, pri golfu vedno delamo z naravo in življenjska doba igrišča, ki ne upošteva naravnih omejitev je bistveno krajša. Pomembno je, da razumemo naravni proces igrišča in mu privoščimo počitek, ki mu koristi, nam igralcem pa bo krajši čas igranja v zimskih razmerah prinesel lepšo travnato podlago kasneje, v polni golf sezoni. Z razumevanjem do travne ruše in biotopa bomo v toplejših mesecih lahko uživali v nepozabnih dneh na CUBO golf igrišču.

Zadnje objave

Frontend components are not configured properly. Please contact technical support.